<<åter

Projekt kräver mellanchefer

(Computer Sweden 2002)

– I stora projekt är det viktigt att ta in mellanchefer som inte har så mycket kundkontakt, men som blir en mentor för teknikerna, säger Kickad.nu:s grundare Martin Edenström, som är 25 år och jobbar som projektledare för Cross Communication.

Under interneterans guldgrävardagar drog Martin Edenström till USA för att läsa marknadsekonomi och sedan arbeta på America Online, AOL. Sedan två år jobbar han som konsult för Cross Communications räkning och på fritiden driver han webbplatsen Kickad.nu.

– Unga projektledare får ta i lite mer för att få gehör. Samtidigt är det fina med IT-branschen att det går att sitta inne med viktig erfarenhet och ändå vara ung, säger han.

Martin Edenström håller med om att det är lätt att hamna helt i händerna på kunden. Särskilt med tanke på att IT-projekt är digitala och att det därför är lätt att ändra på förutsättningar i efterhand.

 

Viktigt med erfarenhet

Han tror också att det är värdefullt att ha erfarenhet från någon form av utveckling eftersom det hjälper projektledaren att uppskatta medarbetarnas insats.

– Projektledaren vill förmedla kundens vilja att få resultat så snabbt som möjligt medan utvecklaren gärna vill finslipa sitt verk.

Därför är det viktigt att plocka in mellanchefer som har mindre kundkontakt än projektledaren och mer kontakt med utvecklarna.

– Det gäller projekt som löper över minst tusen timmar, säger Martin Edenström.

Han vet vad det innebär att köra slut på sig själv. I februari i fjol fick han hjärtproblem på grund av överbelastning i arbetet. Läkarens ordination: jobba max åtta timmar

– Man kan väl säga att jag har lärt mig att säga nej, säger Martin Edenström.

<<åter

 .